Knivkurs

kurs på jakt og fiskemessen

Grunnlaget for knivkurset som jeg holder i dag ble lagt i 1992 sammen med Odd Gisle Helle. Les mere om dette her. Jeg har mistet oversikten over antall kurs jeg har holdt siden den gang, men antallet er betydelig. De første årene ble kurset holdt kun i kjøttindustrien, både på skjæreavdelinger og slakteavdelinger. Etter hvert har andre bransjer kommet etter, fiskeindustrien, restauranter, fjørfeslakteri og også en god del skoler. Jeg har til og med fått æren av å være bursdagspresang. En god venn av meg gav sin svigerfar et knivkurs med meg i 70-års presang. Det eneste som manglet var at jeg ble pakket inn og med rød sløyfe omkring. Videre har jeg holdt kurs for flere butikkjeder som selger kniver, juleavslutning for firma, jaktlag og vennelag som samles for å lage mat.

Kurset kan skreddersys i forhold til kundens behov.  Jeg kaller imidlertid kurset bevist for knivkurs og ikke «knivslipekurs». Dette fordi jeg mener at dersom man skal få et optimalt resultat av knivsliping og polering, så stiller dette så strenge krav til slipeutstyret at vanlige husholdninger ikke kan kjøpe slike maskiner. Mine maskiner koster tilsammen over 80.000 kroner stykke. Det kreves også betydelige ferdigheter for å kunne slipe og polere kniver med et optimalt resultat. Derfor tilbyr jeg slipetjenester! 

Kurset har som mål å formidle grunnleggende knivforståelse – hvilke typer kniver er smart å kjøpe – ulike stålkvaliteter – hvordan vite om stålet er hardt eller seigt og hvilke fordeler/ulemper har dette – grove og fine egger med tilhørende fordeler og ulemper – vedlikehold av skarpe egger – oppbevaring og renhold.

Når man har holdt samme kurset så mange ganger fordelt over så mange år, så får man sine nykker. Da jeg begynte med dette kurset, så var «overheadprosjektorer» vanlig hjelpemiddel for kursholdere. I dag er dette en museumsgjenstand. Jeg er imidlertid avhengig av mine lysark, så jeg har kjøpt min egen «overheadprosjektor» som jeg drar med meg på alle kurs. Kursarrangør må derfor holde lerret, flipover, strøm og lokaler. 

Er du interessert i et knivkurs, ta kontakt!