Rustfrie kniver?

Rustfrie kniver som ikke er rustfrie – hva er dette for noe???

File1266

De aller fleste knivene du kjøper på butikken i dag er såkalt «Rustfrie» kniver. Da skulle man jo tro at bladet på denne kniven ikke skulle ruste!!!

Mange har nok erfart at man får rustflekker også på en «rustfri» kniv. Særlig dersom kniven er oppbevart over lengre tid i en våt slire, vasket i en oppvaskmaskin med sterke kjemikalier eller på annen måte vært utsatt for fuktighet over lengre tid. Hvordan henger dette sammen?

Jeg har min bakgrunn fra Kjøttbransjen. Min far var også slakter og han fortalte meg at «de gamle svartstålsknivene – det var gode kniver som ble vanvittig skarpe, men tidlig på 1950-tallet da vi fikk  de der forbanna rustfrie knivene – så var de helt håpløse å få skarpe». «Svartstålsknivene» det var kniver med blad av Carbonstål. De knivene fikk et mørkt oksydasjonsbelegg og rusta lett. Dette var jo et stort problem for kniver som ble brukt i matindustrien. Derfor utviklet stålverkene og knivtilvirkerne en stållegering som inneholdt Crom. Når Crom binder seg kjemisk til Jern, så gir Crom korrosjonshindrende egenskaper – desto mere Crom som binder seg til jern, desto sterkere korrosjonshindrende egenskaper.

File1267

 

 

Nå er det slik at stålet er sammensatt i to faser. Den ene fasen er grunnmassa og den andre er Carbidene. Vi kan sammenligne det med en vaniljesaus med klumper. Sausen er grunnmassa og klumpene er Carbidene. På figuren ser vi en knivegg forstørret mer enn 1000 ganger. Vi ser at i grunnmassa er det Carbider (krystaller) av ulik størrelse.

I en vanlig «rustfri» stållegering utgjør Jern (Fe) ca 85%. Dette jernet danner bindingsstrukturen i stålet som da naturligvis befinner seg i grunnmassa. Carbidene er kjemiske forbindelser av de øvrige legeringselementene som ikke har «fått plass» i grunnmassa. Altså jernet kan kun binde seg til en begrensa mengde med legeringselement. Det betyr at dersom jernet binder seg til Crom utover en viss mengde, så fortrenger det andre legeringselementer, som Carbon, fra grunnmassa.

Jern i seg selv er ikke et sterkt metall. Det er først når jernet binder seg til Carbon man får et stål. Carbonet binder seg altså til jernet i grunnmassa, men det kan også binde seg til andre legeringselementer å danne Carbider.

File1317

 

 

Dette betyr at dersom Crom fortrenger Carbon ut av grunnmassa, så vil Carbonet danne Carbider sammen med andre legeringselementer og stålet vil miste hardhet og styrke. På denne plansjen så ser vi 6 av Sandvik Stål sine legeringer. 19C27 har maksimal hardhet, men derved også minimal korrosjonsbestandighet (rustbestandighet). Denne legeringen inneholder minimalt med Crom og maksimalt med Carbon i grunnmassa. 12C27 er det stålet som benyttes til knivstål, skøyter barberblad etc. Dette stålet befinner seg midt på skalaen. I bunnen finner vi 6C27. Dette har minimalt med Carbon i grunnmassa og maksimalt med Crom. Stålet er dermed bløtt og har forholdsvis lite hardhet og styrke.

File1318

Av denne figuren ser vi anvendelsområdene til de ulike stållegeringene fra Sandvik Stål. Den harde, men lite korrosjonsbestandige 19C27 legeringen, benyttes til «mattknivar». Altså til kniver som skjærer matter, tapeter etc (Stanley-kniver). Her er styrken på egga helt avgjørende, men om dette bladet ruster noe, det har ikke så stor betydning. Det bløte, men korrosjonsbestandige 6C27 stålet, benyttes bl.a. til stekespader. Her skal det ikke slipes en holdbar skarp egg, så hardhet og styrke på stålet er ikke så nødvendig. Her er et korrosjonsbestandig (rustfritt) stål mye viktigere.

12C27 ligger altså midt på «mulighets-skalaen«. Dette stålet har så mye hardhet som det er mulig å oppnå med så gode rustfrie egenskaper. Vi får dermed et stål med både styrke og rustfrie egenskaper, men altså noe rust må vi likevel tolerere – selv om vi kaller det for et rustfritt stål – eller en rustfri kniv.

De aller fleste knivene du finner i min nettbutikk har vanlig crom-stål. Noen kjøkkenkniver er smidde blader, som har bedre styrke pga selve smiprosessen, f.eks Friedr. Dick sine «Premier Plus» og «ActiveCut«, andre har sin helt spesielle legering som Nesmuk og jeg har noen få carbonstålskniver som Strømeng sine «Old Fashion«. «Old Fashion har da en coating (brunert carbonstål) som hindrer rustdannelse, dog ikke i selve eggen.